Perjalanan Luar Biasa Tan Khye Shen

Dalam usaha mencapai kecemerlangan, dedikasi, ketekunan, dan keupayaan untuk mengimbangi pelbagai tanggungjawab menjadi bintang penuntun. Naratif ini menceritakan perjalanan inspiratif Tan Khye Shen, seorang bekas pelajar Segi College Penang, yang perjalanan luar biasanya dari seorang sarjana Diploma Teknologi Maklumat (DIIT) ke graduan Ijazah Pertama dengan Kepujian, dan kini seorang rakan konsultan berjaya di Siemens Industry Software, adalah bukti akan kekuatan kerja keras dan ketahanan.

Tan Khye Shen memulakan perjalanannya di Segi College Penang pada Mei 2018, mendaftar dalam program DIIT. Ini menandakan permulaan pencariannya akan pengetahuan dan kepakaran dalam bidang Teknologi Maklumat. Walaupun menghadapi cabaran bekerja separuh masa untuk menyokong pendidikannya, Khye Shen menunjukkan ketekunan yang tiada tandingannya. Kecekalan beliau dalam mencapai kecemerlangan akademik dan komitmen terhadap pelajarannya menjadi jelas semasa tahun diploma, di mana beliau secara konsisten mencapai keputusan yang cemerlang.

Keputusan untuk meneruskan pendidikannya selepas diploma adalah satu keputusan penting. Pada Januari 2021, Khye Shen mendaftar dalam program Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengkomputeran di Segi College Penang, menerima cabaran baru dengan semangat. Pengalaman positifnya semasa tahun diploma dan pendidikan berkualiti yang diterimanya di Segi College Penang meningkatkan keyakinannya terhadap institusi tersebut. Program ijazah bukan sahaja memperdalam pemahamannya dalam bidang pengkomputeran tetapi juga mengasah keupayaan analisisnya, mencapai Ijazah Pertama dengan Kepujian.

Pada Mei 2022, Khye Shen mendapat tempat latihan industri di Siemens Industry Software, sebuah syarikat teknologi terkemuka di peringkat global. Peranannya sebagai intern penyesuaian perisian memaparkan kepakaran teknikal dan penyesuaian dirinya dalam suasana profesional. Sepanjang latihan industri, Khye Shen menyesuaikan perisian, mendapat pengalaman praktikal yang sangat berharga, dan menyumbang secara bermakna kepada projek-projek dunia nyata.

Selepas latihan industri, Khye Shen melangkah dengan lancar ke peranannya sebagai rakan konsultan di Siemens Industry Software, bukti kepada kemahiran dan kepakaran luar biasanya. Kenaikannya yang pantas dari status pelajar ke profesional menggaris bawahi keunikan perjalanannya. Kecekalan dan kemahiran pengurusan masa yang diperolehnya semasa tahun-tahun akademiknya telah berubah menjadi aset yang tidak ternilai dalam kerjayanya.

Evolusi Tan Khye Shen dari seorang pelajar diploma yang rajin menjadi graduan Ijazah Pertama dengan Kepujian, dan seterusnya menjadi rakan konsultan yang berjaya, merupakan cerita yang menginspirasi tentang ketahanan, ketekunan, dan pengurusan masa. Kisahnya mencerminkan komitmen Segi College Penang dalam memupuk pembangunan holistik dan mencipta peluang untuk pelajar bersinar dari segi akademik dan profesional. Perjalanan Khye Shen berfungsi sebagai mercu tanda yang memotivasikan untuk pelajar-pelajar Segi College Penang masa kini dan akan datang, menekankan peranan penting kerja keras dan ketabahan dalam mencapai impian dan aspirasi.