Pengetua, Kolej SEGi Kuala Lumpur

TONY LEONG KUOK HOW

TONY LEONG KUOK HOW

Pengetua, Kolej SEGi Kuala Lumpur

Tony Leong, dengan pengalaman lebih 20 tahun dalam industri pendidikan, telah memberikan sumbangan yang besar dalam kemajuan sektor pendidikan. Beliau bertanggungjawab terhadap aspek akademik dan turut terlibat dalam pembangunan dasar-dasar serta projek-projek yang relevan.

Tony mempamerkan semangat untuk meningkatkan kualiti pendidikan di Malaysia dan juga di persada antarabangsa. Beliau telah menjalin kerjasama erat dengan beberapa ikon perniagaan dan penggerak industri dalam usaha mencapai matlamat tersebut.

Tony merupakan seorang pakar berpengalaman dalam bidang pendidikan. Beliau pernah memegang peranan penting sebagai Ketua Jabatan di HELP Academy Kuala Lumpur, bertanggungjawab terhadap program-program Universiti Derby 3+0 dan pelbagai program dalaman yang lain. Selain itu, beliau juga telah berkhidmat sebagai Ketua Akademik di Vision College Petaling Jaya dan SEGi College Kuala Lumpur.

Tony memegang Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam Pemasaran dan Pengurusan serta Ijazah Sarjana Sains Teknologi Maklumat dalam Perniagaan dari University of Lincoln di UK, dan sedang mengejar PhD dalam Perniagaan.

Sebagai Pengetua SEGi College Kuala Lumpur, Tony komited untuk menjaga reputasi institusi sebagai penyedia pendidikan tinggi terkemuka. Beliau mempercayai kepentingan untuk membekalkan pelajar-pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk mencapai kejayaan dalam kehidupan demi kebaikan komuniti serta negara.