Pengetua, Kolej SEGi Subang Jaya

PROFESOR MADYA DR. IRENE TAN

Pengetua, Kolej SEGi Subang Jaya

Pengetua SEGi College Subang Jaya, Profesor Madya Dr. Irene Tan, ialah seorang pemimpin akademik terkemuka dengan latar belakang pendidikan yang luas. Beliau berjaya menamatkan pengajian dengan cemerlang dari Universiti Malaya, sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat pasca siswazah dalam Diploma Pendidikan (TESL). Seterusnya, semasa di University of Northern Iowa, Amerika Syarikat, Dr. Irene menerima ijazah Sarjana (M.A.) dalam TESOL dan Sarjana Pendidikan (M.A.E.) dalam Psikologi Pendidikan dan akhir sekali Kedoktoran (PhD) dalam Kepimpinan Pendidikan.

Antara jawatan yang pernah disandang ialah Ketua Jabatan dan Dekan, Timbalan Naib Canselor Pengalaman Pelajar dan Timbalan Naib Canselor, Akademik. Selain itu, Dr. Irene Tan ialah ahli seumur hidup Persatuan Penyelidikan Kualitatif Malaysia, memberikan sumbangan yang besar kepada metodologi kualitatif. Beliau juga ahli seumur hidup Pertubuhan Pembangunan Penyelidikan dan Dasar Pendidikan Tinggi Negara Malaysia. Penyelidikan beliau merangkumi pengajaran dan pembelajaran, pengantarabangsaan pendidikan tinggi, pendidikan komparatif, pembangunan pelajar dan kepimpinan. Aktif dalam aktiviti sokongan komuniti, beliau menunjukkan dedikasi yang tinggi terhadap pembangunan staf akademik.

Sebagai Pemimpin SEGi College Subang Jaya, kepimpinan Dr. Irene Tan ditonjolkan oleh komitmennya terhadap inovasi. Merupakan pendukung kuat globalisasi dan kerjasama antarabangsa, visinya adalah agar pelajar-pelajar SEGi dapat berhubung dengan masyarakat global, dan SEGi dikenali di peringkat antarabangsa.

Menerapkan sepenuhnya konsep pembelajaran sepanjang hayat, beliau kini sedang mengikuti program pengajian sarjana dalam bidang kaunseling. Dr. Irene Tan bersedia untuk membawa SEGi College Subang Jaya ke puncak kecemerlangan melalui visi yang merentasi sempadan dan menerapkan budaya pembelajaran sepanjang hayat.