Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

DATO’ SERI (DR.) MOHAMED AZAHARI MOHAMED KAMIL

DATO' SERI (DR.) MOHAMED AZAHARI MOHAMED KAMIL

Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Dato ’Seri (Dr) Mohamed Azahari dilantik ke Lembaga pada 24 Mei 2016 sebagai Pengarah Eksekutif dan dilantik semula sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas pada 15 Julai 2017 setelah meninggalkan peranannya sebagai Presiden Kumpulan. Pada 22 Ogos 2019, Dato ’Seri (Dr) Mohamed Azahari dilantik semula sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas. Dato ’Seri (Dr) Mohamed Azahari, adalah ahli Jawatankuasa Pengurusan Risiko dan Jawatankuasa Eksekutif Syarikat.

Dato’ Seri (Dr) Mohamed Azahari adalah Pegawai Bank Bertauliah dari Institut Asia Chartered Bankers dan juga Profesional Bertauliah dalam Kewangan Islam (CPIF) dan mempunyai kerjaya yang terkenal dalam sektor perkhidmatan kewangan dan pendidikan, membantu jawatan pengurusan kanan di pelbagai organisasi swasta dan awam, termasuk Malaysian Industrial Development Finance Berhad, Permodalan Nasional Berhad Group, Amanah Raya Group, Asian Finance Bank Berhad, QSR Brands (M) Holdings Bhd dan KPJ Healthcare Berhad. Dato ’Seri (Dr) Mohamed Azahari juga merupakan ahli Lembaga Pengarah anak syarikat Johor Corporation, Larkin Sentral Property Bhd.

Beliau kini adalah ahli Lembaga Pengarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Profesor Adjung di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Beliau juga dilantik oleh Kementerian Pengajian Tinggi untuk AIxCHANGE: CEO @ Fakulti Program 1.0 “BLearn from the Pros”, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Panel Penasihat Industri untuk Pengurusan dan Program Kemanusiaan untuk Universiti Teknologi Petronas (UTP) serta Penasihat Industri untuk Politeknik Sultan Ahmad Shah (POLISAS).

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari Western Michigan University dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari Central Michigan University. Beliau dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan (Hon.D.MGT) oleh Universiti Sultan Zainal Abidin pada tahun 2019. Kelayakan akademiknya merangkumi program kepimpinan eksekutif di Harvard, Wharton, Berkeley, Amerika Syarikat dan Cambridge, UK.