Landskap perubatan Sarawak, SEGi bersedia untuk memberikan impak besar dalam pendidikan kesihatan

Dikatakan bahawa menjadi seorang doktor adalah cara yang pasti dan cepat untuk mencapai kejayaan kewangan. Namun, ramai orang tidak menyedari tuntutan berat yang diperlukan untuk benar-benar cemerlang dalam profesion ini.

Waktu kerja yang panjang, pelbagai kes dari pelbagai lapisan masyarakat, dan cabaran untuk mengekalkan kerjasama dalam menghadapi cabaran. Ini hanya beberapa daripada banyak aspek yang menentukan peranan seorang doktor yang tersembunyi di sebalik dinding hospital.

Tiada buku teks atau bilik darjah yang boleh mempersiapkan pelajar untuk persekitaran sebegini. Oleh itu, adalah sangat penting bagi pelajar untuk memilih kursus perubatan di mana mereka benar-benar terdedah kepada situasi sebenar.

Program Ijazah Perubatan dan Pembedahan (MBBS) Universiti SEGi dirangka dengan teliti untuk mengatasi ini dan banyak lagi, dengan moto In Omnia Paratus: “Sedia Untuk Segala-galanya.”

Tiga tahun terakhir program ini dijalankan di Hospital Sibu, hospital kedua terbesar di Sarawak, Malaysia. Ini membawa pelbagai kes untuk pelajar, termasuk Perubatan Am, Psikiatri, Anestesiologi dan Rawatan Intensif, Oftalmologi, Ortopedik, Kejururawatan, Farmasi, Fisioterapi, dan banyak lagi.

Memandangkan Universiti SEGi adalah rakan pengajaran klinikal eksklusif dengan Hospital Sibu, pelajar mempunyai akses sepenuhnya kepada pesakit dan kemudahan. Ini berbeza dengan program perubatan lain di mana pelajar dari universiti berbeza mungkin dikehendaki berkongsi satu hospital secara bergilir-gilir.

Antara hospital paling sibuk di Malaysia, Hospital Sibu memberi pelajar pendedahan kepada kes-kes yang pelbagai dan kadang-kadang unik. Intensiti latihan ditingkatkan kepada tahap yang lebih tinggi, di mana pelajar dihantar ke institusi perubatan di kawasan pinggir bandar.

Mereka akan mendapati peluang yang mencukupi untuk bekerja di hospital-hospital di bandar-bandar terpencil seperti Sarikei dan Kanowit atau di pelbagai klinik kesihatan yang tersebar di sekitar tempat itu.

Bekerja di kawasan pedalaman ini membawa pelbagai cabaran, seperti kekurangan sumber. Oleh itu, pelajar perlu mengambil pengetahuan praktikal dan kreativiti mereka untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

Belajar perubatan di Negeri Hornbill tidak sama dengan belajar di tempat lain. Tiga tahun klinikal dalam program MBBS SEGi akan melahirkan pelajar yang telah diuji dalam medan pertempuran. Setelah tamat pengajian, mereka akan merasa selesa menguasai jalan yang berliku dan berbahaya untuk menjadi seorang doktor penyelamat nyawa.

Spread the love