Mesin CNC: Manusia vs Mesin

Adakah robot dan mesin akan menggantikan jurutera kita? Ini tidak boleh benar kerana kita masih memerlukan manusia untuk berfikir. Walau bagaimanapun, Kawalan Nombor Komputer (CNC) adalah masa depan dalam industri pemesinan.

Sebelum ini, operasi pengeluaran dengan mengurangkan bahan dilakukan menggunakan pemesinan konvensional, seperti mesin pengisar dan mesin bubut konvensional. Pemesinan konvensional memerlukan seorang tukang pemesin yang mahir untuk mengendalikan mesin. Oleh itu, barang yang dihasilkan oleh tukang pemesin yang tidak berpengalaman mungkin tidak seprecise atau seakurat dengan spesifikasi reka bentuk. Terkadang, kesilapan yang dibuat semasa proses pemesinan boleh mengakibatkan bertambahnya bahan buangan dan menyebabkan kerugian keuntungan kepada syarikat.

Dengan diperkenalkannya Revolusi Industri 4.0, lebih banyak industri pembuatan menggantikan mesin konvensional mereka dengan mesin CNC. Mesin CNC sekarang melakukan kerja pemesinan yang bersifat ulang alik, membosankan, dan kompleks. Mesin CNC tidak sakit, tidak letih, atau pun tidak mengadu. Sebaliknya, seorang tukang pemesin konvensional perlu mengendalikan mesin untuk waktu yang lama bagi menghasilkan mana-mana bahagian atau produk. Ketiadaan tukang pemesin konvensional boleh mengancam kadar pengeluaran syarikat. Apabila tukang pemesin konvensional menjadi lebih tua, mereka menjadi lebih berpengalaman, tetapi kerana usia mereka, produktiviti dan kualiti kerja mungkin terjejas.

Dalam beberapa tahun terakhir, mesin CNC semakin digunakan dalam tugas-tugas yang memerlukan tahap ketepatan yang tinggi yang tidak dapat dicapai secara konsisten oleh pekerja manusia atau untuk tugas-tugas yang sangat berulang. Ini tidak bermakna bahawa perniagaan tidak lagi memerlukan pekerja; ini bermakna peranan pekerjaan akan berubah. Sebagai contoh, dengan menggunakan mesin CNC dan alatan bantu seperti jig dan fixture yang sesuai, beberapa bahagian atau produk boleh diproses pada satu-satu masa. Proses ini hanya memerlukan seorang operator mesin CNC untuk satu mesin CNC dan satu program Pengilangan Bantuan Komputer (CAM).

Berbanding dengan pemesinan konvensional, untuk menghasilkan sepuluh bahagian mekanikal pada satu-satu masa menggunakan mesin pengisar konvensional, syarikat tersebut akan memerlukan sekurang-kurangnya sepuluh operator dan sepuluh mesin pengisar konvensional. Walau bagaimanapun, isu bahawa manusia akan menjadi penganggur kerana mesin CNC sepatutnya tidak dibangkitkan. Ini kerana kemahiran yang diperlukan oleh manusia perlu ditingkatkan. Sebaliknya menjadi operator mesin pengisar konvensional, mereka akan memerlukan satu set kemahiran baru berkaitan dengan CAM dan operasi mesin CNC. Secara tidak langsung, penggunaan mesin CNC dalam industri pemesinan akan meningkatkan kadar pengeluaran dan keuntungan syarikat.

Secara ringkasnya, sekolah, institusi pendidikan, dan universiti perlu menyesuaikan diri dengan perubahan dunia untuk kekal relevan dalam industri. Kurikulum dan silibus perlu ditingkatkan seiring dengan jangkaan dan tren industri. Masa depan berada di hadapan, bagi mereka yang tidak merangkul perubahan akan ketinggalan.

Pengarang:

Ir Ts NAJMI HAZIQ BIN BADRULHISAM

Pensyarah (Kejuruteraan Mekanikal), Fakulti Kejuruteraan, Alam Bina & Maklumat (FoEBEIT), SEGi University

Ir Ts Najmi Haziq Badrulhisam mempunyai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Kepujian) dari Universiti Teknologi MARA (2014) dan Ijazah Sarjana Sains dalam Kejuruteraan Mekanikal dari institusi yang sama (2020). Beliau kini sedang mengejar Ijazah Doktor Falsafah dalam kejuruteraan automotif di Universiti Malaysia Pahang al-Sultan Abdullah (UMPSA) dengan minat penyelidikan dalam Enjin Pembakaran Dalaman (ICE), bahan bakar alternatif, bio-bahan bakar, tenaga boleh diperbaharui, dan reka bentuk.

Dengan pengalaman mengajar akademik selama lebih lima tahun dalam mata pelajaran Kejuruteraan Mekanikal dan lebih dari dua tahun pengalaman industri dalam mesin industri, beliau juga pernah menjadi Pengetua Sementara Jabatan. Pada tahun 2023, beliau dianugerahkan gelaran Jurutera Profesional dalam bidang kejuruteraan mekanikal. Selain itu, beliau telah menjadi Juruteknolog Profesional (Automotif) sejak 2021 dan bertugas sebagai Panel Penasihat Program untuk Diploma Teknologi Pemesinan Industri di Kolej Vokasional Klang dan Kolej Vokasional Muar.

Spread the love