Canselor, Universiti SEGi

YAM TAN SRI DATO’ SERI SYED ANWAR JAMALULLAIL

YAM TAN SRI DATO' SERI SYED ANWAR JAMALULLAIL

Canselor, Universiti SEGi

Tan Sri Syed Anwar Jamalullail memulakan kariernya dengan Malaysian Airlines Systems Berhad pada tahun 1975 sebagai Akauntan Kewangan, sebelum beralih untuk memegang jawatan kanan di pelbagai syarikat. Jawatan terakhirnya adalah sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Amanah Capital Partners Berhad. Beliau adalah mantan Pengerusi Panel Pelaburan Lembaga Tabung Haji. Tan Sri Syed Anwar juga merupakan mantan Pengerusi Cahya Mata Sarawak, Malaysia Airports Holdings Berhad, Media Prima Berhad, MRCB Berhad, DRB-Hicom Berhad, EON Bank Berhad, Uni Asia Life Assurance Berhad, Uni Asia General Insurance Berhad dan Pengerusi Eksekutif Realmild (M) Sdn Bhd dan Radicare (M) Sdn Bhd. Beliau juga pernah menjadi pengarah bebas Maxis Communications Berhad dan Bangkok Bank Berhad.

Pada masa ini, Tan Sri Syed Anwar adalah Pengerusi SP Setia Berhad, Nestle (M) Berhad dan Lembaga Zakat Selangor.

Tan Sri Syed Anwar memiliki Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang Perakaunan dari Universiti Macquarie di Sydney, Australia, setelah berkelayakan pada tahun 1974. Beliau juga seorang Akauntan Berkanun dan Akaun Amalan Bertauliah (Australia).