Pengarah Urusan Kumpulan

TAN SRI CLEMENT HII

TAN SRI CLEMENT HII

Pengarah Urusan Kumpulan

Tan Sri Clement Hii dilantik ke Lembaga pada 3 September 2001 sebagai Pengarah Eksekutif Syarikat dan seterusnya menjawat jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 10 Oktober 2001. Pada Januari 2009, Tan Sri Clement Hii dilantik semula sebagai Pengurus Kumpulan Pengarah.

Tan Sri Clement Hii, adalah ahli Jawatankuasa Imbuhan, Jawatankuasa Eksekutif dan Jawatankuasa Pelan Insentif Jangka Panjang Syarikat.

Beliau memegang segulung ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari United Kingdom. Dia dianugerahkan gelaran doktor kehormat oleh University of Sunderland, University of Southern Queensland dan almamaternya, Universiti Wolverhampton.

Beliau adalah Timbalan Pengerusi Eksekutif Star Publications (M) Bhd selama dua tahun, sehingga akhir Disember 2010. Beliau juga merupakan Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas SYF Resources Berhad dari Jun 2012 hingga April 2014. Pada masa ini, Tan Sri Clement Hii juga merupakan Pengerusi Eksekutif HCK Capital Group Bhd. Dia juga memegang jawatan di pelbagai syarikat berhad swasta dan yayasan amal, termasuk Yayasan Hiichiikok.