Pengetua, Kolej SEGi Kota Damansara

KOH YOKE LING

KOH YOKE LING

Pengetua, Kolej SEGi Kota Damansara

Koh Yoke Ling mempunyai pengalaman lebih 16 tahun dalam operasi kolej. Beliau memulakan kerjaya sebagai Koordinator Program sebelum dilantik sebagai Ketua Fakulti Perakaunan Perniagaan di SEGi College Subang Jaya (SCSJ) dan Fakulti Perniagaan, Perakaunan & Undang-Undang di SEGi University. Beliau juga mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam industri pelancongan, membuktikan keluasan pengalaman beliau.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Pendidikan, dengan kepakaran dalam Kepimpinan dan Pengurusan Organisasi. Beliau mempunyai rangkaian yang kukuh dengan pelbagai industri, yang membolehkannya membawa kepakaran industri ke dalam bilik darjah. Koh menyokong pelbagai aktiviti yang dianjurkan para pelajar dan pernah memegang jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Pelajar dan Staf.

Salah satu pencapaian terbesar Koh adalah inisiatif “Industri ke dalam Bilik Darjah” di SEGi Group of Colleges. Inisiatif ini membabitkan rakan industri dalam pembentukan, penyampaian, dan penilaian kurikulum kolej secara bersama. Beliau telah berjaya menjalankan kerjasama dengan syarikat-syarikat besar seperti Malaysia Airlines, Shopee, SONY, dan realme untuk membawa kepakaran mereka ke dalam bilik darjah.

Koh turut memainkan peranan penting dalam menggalakkan inisiatif Bilik Darjah Global di SCSJ, di mana kuliah dijalankan secara maya bersama profesor dan pemimpin program dari rakan-rakan global. Inisiatif ini  membolehkan para pelajar untuk belajar dari individu yang mempunyai latar belakang budaya yang pelbagai, dan ini merupakan salah satu kelebihan unik yang ditawarkan kolej ini.