Kelayakan vs pengalaman: Pendidik Kanak-Kanak Awal

Lima tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah penting untuk pembentukan mereka, dan pendidik kanak-kanak awal adalah “bata pembina” semasa fasa ini. Kualiti guru baru-baru ini menjadi perdebatan hangat di kalangan sarjana dan pembuat dasar. Khususnya, apa yang menjadikan pendidik yang baik – kelayakan, kaedah pengajaran, atau kedua-duanya? 

Topik ini juga dibincangkan dengan intensif semasa “The Finland Story: Exporting the Secret of Happiness and Academic Success via a Dynamic Early Childhood Education Model”, sesi yang dipimpin oleh Tuan Yang Terutama Sami Leino, Duta Finland ke Malaysia dan Brunei, di kediamannya di Kuala Lumpur pada 20 September 2022. 

Pengarah Urusan Universiti & Kolej SEGi, Stella Lau mempunyai kehormatan untuk menyertai panel cendekiawan yang terdiri daripada speker yang terkemuka, termasuk Pengasas HEI Schools dan Profesor ECE di University of Helsinki, Dr. Lasse Lipponen. 

“Pendidik kanak-kanak awal harus mempunyai kelayakan yang diperlukan. Sebagai ‘barisan hadapan’ dalam pembangunan kanak-kanak, pendidik ini mesti mempunyai semua alat penting untuk menyokong kanak-kanak dalam fasa kehidupan yang paling penting dalam hidup mereka,” kata Lau. 

Lau mencatatkan bahawa terdapat tren meningkat di kalangan ibu bapa yang mengharapkan anak-anak mereka untuk cemerlang dalam akademik dan aktiviti lain seperti seni, muzik, balet, dan pengajian agama.

“Dengan institusi pra-sekolah yang perlu meningkatkan kurikulum mereka, seruan untuk pendidik kanak-kanak awal yang berkelayakan semakin kuat dari hari ke hari,” katanya. 

SEGi adalah penyokong lama pendidikan kanak-kanak awal, terkenal sebagai peneraju dan penyedia program Pengasuhan dan Pendidikan Kanak-Kanak Awal (ECCE) yang dipercayai sejak 1999. 

Sebagai kumpulan institusi pengajian tinggi hibrida dengan lebih dari 45 tahun kecemerlangan, SEGi sentiasa memperluas rangkaian rangkaian universiti rakan kongsi dan pakar lapangan yang terkenal untuk memasukkan perspektif baru ke dalam penawaran akademiknya. 

Menurut Lau, kerjasama SEGi dengan HEI Schools sejak dahulu telah menambah kekuatan baru ke dalam portfolionya program. 

Dengan membawa sistem ECCE terbaik di dunia kepada pendidik Malaysia, Diploma Pengajar HEI Schools diintegrasikan ke dalam program Diploma Pendidikan Kanak-Kanak Awal (DECE) SEGi, meningkatkannya menjadi diploma dual dalam ECCE. 

Setelah selesai, pelajar akan menerima Sijil Pengajar HEI Schools dalam ECE Finland yang progresif. Di samping itu, kerjasama SEGi dengan Kumpulan Pendidikan Whytehouse telah menghasilkan 12 kuliah maya percuma tahun lalu, iaitu Siri Kuliah Awal Tahun SEGi-Whytehouse. 

Setelah berjalan dengan jayanya dengan lebih daripada 300,000 tontonan dalam talian, musim baru siri kuliah bermula pada 19 September 2022 dengan Dr Lasse menjadi salah seorang penceramah tetamu yang terkenal. 

Perlu diketahui bahawa pada tahun 2012, Kementerian Pendidikan Tinggi telah mengumumkan bahawa 93% guru tadika tidak mempunyai latihan formal. 

Untuk menangani perkara ini – dan pada masa yang sama meningkatkan sistem pendidikan negara – Kementerian telah melancarkan Rangkaian Pendidikan Malaysia 2013-2025, yang menetapkan bahawa semua guru tadika sekurang-kurangnya mesti mempunyai diploma dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak (ECE). 

Untuk menjadikan kelayakan yang diiktiraf tersedia untuk guru tadika dalam perkhidmatan, SEGi kini menawarkan DECE dengan harga yang lebih rendah melalui program Akreditasi Pembelajaran Berasaskan Pengalaman Terdahulu (APEL) oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). 

“Saya bangga berkongsi bahawa SEGi merupakan universiti pertama di negara ini yang menawarkan APEL.Q (Kelayakan) untuk program Diploma dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak (DECE),” kata Lau. 

Lau berkongsi bahawa program ini juga ditawarkan melalui APEL.A, yang membolehkan jalan untuk guru tanpa kelayakan sebelumnya, dan APEL.C, di mana guru boleh menggunakan pengalaman kerja mereka untuk memendekkan tempoh pengajian. 

SEGi berkomitmen untuk membawa “The Best In You, Made Possible” dalam semua pelajar dan pembelajar dewasanya. Dedikasinya dalam menyediakan pendidikan berkualiti diiktiraf secara global. 

Yang paling ketara, SEGi telah mencapai status sebagai salah satu dari hanya 20 universiti di seluruh dunia dan satu dari hanya dua universiti Malaysia yang mencapai penarafan QS 5 Bintang Plus secara keseluruhan. 

Ia telah memperoleh penarafan QS 5 Bintang dalam lapan penilaian, termasuk Pengajaran, Antarabangsa, Pembangunan Akademik, dan Kemampuan Mendapatkan Pekerjaan. 

Untuk maklumat lanjut mengenai semua program yang tersedia di SEGi, sila layari www.segi.edu.my. 

Spread the love