Menjelajahi seni kulinari bersama Chef Alex Chong

Kolej SEGi Kota Damansara telah menjadi tuan rumah bagi Chef Alex Chong, Pengasas/Direktor yang dihormati dari CASA Culinary Arts Center di Azerbaijan, dalam usaha yang luar biasa menuju kecemerlangan kulinari. Lawatan hormat yang berdedikasi ini dan sesi perkongsian pengetahuan, yang diadakan dengan kerjasama bersama Jurusan Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan SEGi (SoHTM), bertujuan untuk meneroka peluang kerjasama, terutamanya dalam konteks Program Diploma Seni Kuliner SoHTM.

Kehadiran Chef Alex Chong adalah bukti potensi sinergi antara CASA Culinary Arts Center dan program seni kulinari yang dihormati SEGi. Sesi ini berpusat pada pengembangan penjelajahan peluang hasil usaha sama yang meningkatkan pengalaman pendidikan bagi pelajar kedua institusi.

Perjumpaan ini tidak hanya merayakan semangat kulinari, tetapi juga sejajar dengan trend lebih luas dalam pendidikan kulinari. Menurut United Nations World Tourism Organization (UNWTO), industri pelancongan dan UNWTO menyumbang sebanyak 10.4% daripada KDNK dunia pada tahun 2019, menunjukkan potensi besar untuk graduan seni kulinari dalam sektor ini. Selain itu, permintaan terhadap profesional kulinari semakin meningkat, dengan Jabatan Statistik Buruh Amerika Syarikat meramalkan pertumbuhan pekerjaan sebanyak 6% untuk chef dan ketua chef menjelang tahun 2029.

Kunjungan Chef Alex Chong telah memberi peluang kepada pelajar kulinari dan memulai perjalanan menuju kerjasama yang saling menguntungkan. Komitmen SEGi College Kota Damansara dalam membina kerjasama yang terperinci ole hmereka untuk memberikan pendidikan yang komprehensif dan relevan secara global kepada pelajar.

Perjumpaan ini menandakan permulaan aliran kulinari yang bercita-cita untuk mengubah pendidikan kulinari menjadi usaha global. Sebagai Kolej SEGi Kota Damansara melihat ke depan untuk usul yang akan terbentang dari kerjasama ini, malahan seni kulinari ini menjadi melangkaui batasan dan menginspirasi generasi berikutnya dari inovasi kulinari.