Universiti SEGi meraih kejayaan dalam kuiz surgeri antara universiti

Kecemerlangan akademik Universiti SEGi menjadi tumpuan utama apabila satu pasukan yang merangkumi lima pelajar perubatan tahun 3 memulakan pengembaraan yang mendebarkan di Pertandingan Kuiz Bedah Antara Universiti Borneo Utara. Ia diadakan di Universiti Malaysia Sabah (UMS).Acara ini mempamerkan kepintaran intelektual SEGi dan menguatkan hasil usaha kerjasama dan kesungguhan yang tidak pernah pudar.

Dalam latar belakang kehidupan Kota Kinabalu yang penuh dengan cabaran, pasukan ini yang terdiri daripada Amanda, Nurin, Zhanwei, Jacqui, dan Yi Ning, merangkul empat hari pembelajaran dan persediaan yang tegang. Perjalanan ini mencapai puncak dalam dua pusingan perbincangan intelektual, menjadi bukti kesungguhan mereka terhadap kecemerlangan. Naratif ini diungkapkan melalui sudut pandang Zhanwei, pemimpin Team SEGI 1, yang menceritakan pengalaman mereka yang mendebarkan.

Fakulti perubatan UMS telah menyediakan orientasi yang penuh wawasan dan menetapkan nada untuk perjalanan yang akan datang. Pertandingan dimulakan dengan Pusingan 1,iaitu pertunjukan yang memikat dengan kepintaran intelektual yang sengit ketika pasukan bersaing dengan hebat. Kemuncak pertandingan menanti dua pasukan dengan skor tertinggi dalam pusingan akhir, sebuah bukti sebenar kepada kebolehan SEGi.

“Soalan 154, sila nyatakan klasifikasi yang digunakan dalam achalasia cardia.” Soalan-soalan yang disesuaikan dalam pertandingan ini menambahkan elemen mencabar, menguji kedalaman pengetahuan setiap pasukan. Situasi yang tenang dalam menjawab soalan-soalan dalam pusingan biasa menyembunyikan ketegangan dalam pusingan, yang memerlukan respon yang pantas. Satu kesilapan boleh membimbangkan keadaan, meningkatkan semangat pertandingan. Sebaik sahaja Pusingan 2 tamat, keletihan mental dan fizikal mencengkam peserta, menyaksikan sifat acara yang mencabar ini.

Walaupun menduduki tempat ke-4 selepas Pusingan 2, semangat Team SEGI 1 tetap tidak goyah. Pertandingan itu adalah pemangkin yang memperkukuhkan hasrat mereka terhadap Bedah Am dan menyemarakkan tekad mereka untuk kembali dengan lebih kuat.

Dalam gelombang perjalanan mereka, Team SEGI 1 – Amanda, Zhanwei, Nurin, Yi Ning, Jacqui – menutup perjalanan mereka, kisah mereka bergema dengan rasa syukur dan tekad yang teguh. Pengalaman ini menekankan komitmen Universiti SEGi dalam membina kecemerlangan akademik dan menerangi potensi aspirasi dan ketabahan bersama.