SEGi University & Colleges memenangi anugerah pulangan ekuiti tertinggi selama tiga tahun

Kumpulan pendidikan SEGi University & Colleges (SEG International Bhd) telah memenangi Anugerah Pulangan Ekuiti Tertinggi Selama Tiga Tahun di Majlis Anugerah Korporat Kelab Centurion The Edge Malaysia yang diadakan pada 19 September 2022. 

Dihadiri oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, majlis ini kembali selepas terhenti selama dua tahun disebabkan oleh pandemik Covid-19. 29 daripada syarikat tersenarai awam yang berprestasi terbaik dalam pasaran saham dengan kapitalisasi pasaran antara RM100 juta hingga RM1 bilion telah dinamakan sebagai pemenang dalam 36 kategori. 

Kemenangan dalam Anugerah Pulangan Ekuiti Tertinggi Selama Tiga Tahun menunjukkan kekuatan prestasi kewangan syarikat. SEGi kekal kukuh dan stabil dari segi kewangan walaupun dalam tempoh pandemik. 

Untuk layak menerima Anugerah Pulangan Ekuiti Tertinggi Selama Tiga Tahun, syarikat mesti mempunyai keuntungan tahunan sepanjang tempoh penilaian. Untuk tahun ini, tempoh penilaian adalah dari FY2018 hingga FY2021. 

Institusi pengajian tinggi perlu mempunyai model kewangan yang sihat dan mampan. Pandemik merupakan ujian besar bagi banyak institusi di seluruh dunia, kerana banyak yang menghadapi cabaran selama dua tahun terakhir. 

Kumpulan ini telah dapat mengekalkan keuntungan yang kukuh walaupun dalam tempoh pandemik pada dua tahun terakhir terutamanya kerana kos operasi yang lebih rendah dan transformasi untuk menyesuaikan dengan zaman yang mencabar. 

Sementara ketidakstabilan pandemik terus membataskan dan membatasi aktiviti perniagaan termasuk pemasaran kumpulan dan pengambilan pelajar asing, kami telah menetapkan mekanisme untuk mengatasi dan mengekalkan pendapatan dan keuntungan secara keseluruhan pada masa depan yang terdekat. 

Kumpulan ini telah mengenal pasti kawasan strategik utama terutamanya dalam globalisasi, digitalisasi dan diversifikasi untuk menyesuaikan semula seluruh ekosistem pembelajaran kami untuk memastikan keperluan dan pengalaman pelajar sentiasa ditingkatkan. Ini termasuk penciptaan program yang lebih berkaitan dengan digital dan kelas dijalankan secara fizikal dan dalam talian. 

Spread the love