SEGi melangkah ke dekad baharu inovasi dan kreativiti

Pada 23 Jun 2023, Fakulti Pendidikan dan Sains Sosial Kolej SEGi Sarawak, bekerjasama dengan Fakulti Kreatif dan Teknologi, menganjurkan satu pameran mini .Acara ini berlangsung sebagai mercu tanda pemikiran progresif, produk-produk yang meliputi pendidikan awal kanak-kanak, psikologi, kreatif multimedia, dan teknologi maklumat.

Dengan fokus yang jelas bagi menyediakan kanak-kanak dengan asas yang kukuh, pameran ini menumpukan kepentingan utama pendidikan berkualiti tinggi dari usia awal. Disokong oleh dengan pengumpulan data, termasuk UNESCO, acara ini menekankan impak mendalam pendidikan awal kanak-kanak terhadap pembelajaran.

Mengarahkan halatuju pendidikan lebih jauh, peranan psikologi dalam meningkatkan hasil pembelajaran mengambil peranan utama. Dengan merujuk kepada sumber seperti Persatuan Psikologi Amerika, pameran ini memaparkan bagaimana psikologi dapat merangsang strategi pembelajaran yang efektif, mendorong kejayaan pelajar.

Gabungan teknologi moden dan pendidikan menjadikan ia sebagai gelombang digitalisasi, sejajar dengan laporan Pearson yang menekankan peranan transformasi teknologi dalam pendidikan moden.

Acara ini menggabungkan perayaan, Hari Gawai dan Hari Terbuka SEGi Sarawak. Pertandingan “Mobile Legends” menunjukkan institusi ini mengikuti perkembangan terkini dalam kalangan belia. Sejajar dengan semangat inklusif acara ini, ia berkongsi data dari Statista yang menunjukkan pertumbuhan global esports sebagai penyambung sosial dalam kalangan belia pada masa sekarang.

Dedikasi Kolej SEGi Sarawak dalam menanamkan pendidikan holistik yang sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pendidikan Berkualiti. Komitmen institusi terhadap pengalaman pembelajaran yang menarik dan inklusif meletakkannya sebagai pelopor dalam bidang pendidikan abad ke-21.