SEGi anjur Pertandingan Debat Cina Intervarsiti Malaysia-China buat julung kalinya

Universiti SEGi menganjurkan majlis perasmian atas talian untuk Pertandingan Debat Cina Intervarsiti Malaysia-China 2021/2022 yang julung kali diadakan di kampus utamanya di Kota Damansara.

Pertandingan debat itu dianjurkan bersama oleh Universiti SEGi, Confucius Institute di Universiti SEGi dan Hainan Normal University, dan anjuran bersama Confucius Institute di Universiti Malaya, Confucius Institute Universiti Malaysia Pahang, Confucius Institute Universiti Malaysia Sabah, dan Confucius Institute di Kolej Universiti Teknologi Sarawak.

Program ini disokong oleh Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia dan ditaja oleh Duta Kampus Global Xiaomi.

Objektif pertandingan debat itu adalah untuk menggalakkan lebih banyak pertukaran budaya antara belia dari China dan Malaysia, serta mengeratkan silaturahim antara kedua-dua negara.

Tetamu kehormat yang turut menghadiri majlis perasmian atas talian termasuk Zhao Chang Tao, Kaunselor Pendidikan Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia, Naib Presiden Hainan Normal University Profesor Guo Jian Chun, penasihat perbahasan, panel hakim dan wakil dari penganjur bersama Confucius Institute, universiti yang mengambil bahagian dan pasukan debat.

Kaunselor Zhao Chang Tao mewakili Duta Besar China ke Malaysia, H.E Ouyang Yujing untuk menyampaikan ucapannya.

Beliau menyatakan bahawa pelajar yang mengambil bahagian akan mempelajari pengetahuan warisan budaya yang mendalam dan konotasi rohani dalam bahasa Cina melalui perbahasan mereka.

“Saya berharap para pelajar akan bersama-sama mengagumi keindahan bahasa Cina dan membina hubungan yang kukuh antara China dan Malaysia ke arah masa depan yang lebih baik.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Profesor Hew Moi Lan, Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SEG International Berhad berkata, “Kami berharap acara ini akan menjadi platform untuk pertukaran antara China dan Malaysia untuk terlibat dalam dialog dan pengalaman pembelajaran bersama. ”

Beliau merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia kerana menunjukkan keyakinan dan sokongan yang tinggi kepada Confucius Institute di Universiti SEGi. Beliau juga berterima kasih kepada Xiaomi dan universiti yang mengambil bahagian kerana menyokong pertandingan debat yang julung kali diadakan dan mengalu-alukan pasukan debat.

Pasukan yang menyertai pertandingan debat adalah dari Universiti SEGi, Universiti Malaya, Universiti Malaysia Pahang, Universiti Malaysia Sabah, Kolej Universiti Teknologi Sarawak, Hainan Normal University, Beijing Foreign Studies University, Hebei University, Changsha University of Science and Technology, dan North China University of Water Resources and Electric Power.

Peserta dari China dan Malaysia yang hadir turut berkongsi momen-momen pertukaran budaya apabila mereka menikmati persembahan ensembel gamelan “Timang Burung” oleh Sanggar Seni Malaysia, Universiti Malaya dan lagu rakyat China “Blue Moon” oleh guru sukarelawan di Confucius Institute Universiti SEGi, Xu You Dan.

Pusingan awal Pertandingan Debat Cina Intervarsiti Malaysia-China 2021/2022 akan dijalankan pada 26-27 Februari 2022 dan 5-6 Mac 2022 sebelum perlawanan akhir berlangsung pada 26-27 Mac 2022.

Perlawanan pusingan awal adalah seperti di bawah:

  1. Beijing Foreign Studies University vs Kolej Universiti Teknologi Sarawak;
  2. Hainan Normal University vs Universiti SEGi;
  3. North China University of Water Resources and Electric Power vs Universiti Malaysia Pahang;
  4. Hebei University vs Universiti Malaysia Sabah;
  5. Changsha University of Science and Technology vs Universiti Malaya.
Spread the love