Rakan kongsi terbaru SEGi dalam Pendidikan Imersif

SEGi Group of Colleges (SEGi) baru-baru ini memeterai memorandum persefahaman bersama MAMEE-Double Decker (M) Sdn Bhd (MAMEE) sebagai sebahagian daripada inisiatif Pengalaman Pembelajaran Imersif mereka. Ini merupakan satu lagi kerjasama yang signifikan untuk memberi pelajar SEGi pemahaman yang menyeluruh tentang industri sama seperti di tempat kerja, juga merupakan tambahan hebat kepada program SEGi yang komprehensif di dalam bilik darjah.

Pengalaman Pembelajaran Imersif SEGi membolehkan pelajar belajar dan bekerja dengan beberapa syarikat ternama dalam industri. Sepanjang tempoh pengajian mereka, pelajar akan menjalankan tugasan yang menarik berdasarkan situasi bekerja sebenar yang mencabar. Projek-projek ini direka bentuk bersama, diselia bersama dan dinilai bersama oleh ahli akademik dan pemimpin dalam syarikat rakan kongsi ini. Perjanjian ini juga mewujudkan peluang untuk membina rangkaian dan menganjurkan pelbagai aktiviti menarik supaya kedua-dua pihak akan dapat membantu antara satu sama lain untuk memperoleh manfaat sebaik mungkin.

Perkongsian SEGi-MAMEE ini akan memberi pelajar dari Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan SEGi peluang baik untuk menonton, belajar dan bekerja dengan Chef Eksekutif Mamee, Encik Faizul Hazly. Chef Faizul memperoleh penghormatan besar oleh kerana berkhidmat sebagai Ketua Chef untuk Operasi Dapur Halal yang pertama dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk Pyeongchang 2018, di mana beliau berkhidmat kepada atlet dari hampir seratus negara.

Model tradisional perkongsian institusi-industri tidak lengkap untuk pelajar belajar dengan komprehensif dan proaktif, kerana ia memerlukan mereka ke dalam penempatan fizikal dan latihan amali. Ini bermakna pendedahan mereka kepada tempat kerja industri pilihan mereka terhad kepada satu atau dua semester sahaja.

Teknologi, serta cara orang berfikir, belajar, bekerja dan hidup, sentiasa berkembang, menyebabkan keupayaan graduan untuk berprestasi setanding dengan permintaan industri yang semakin meningkat.

Pada Julai 2021, Jabatan Perangkaan Malaysia mendedahkan bahawa graduan menganggur Malaysia meningkat 22.5% tahun lepas kepada 202,400 daripada 165,200 pada 2019. SEGi telah mengakui perkara ini dan telah memenuhi keperluan ini dengan mewujudkan kaedah pembelajaran yang menarik ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kolej SEGi Cik Stella Lau berkongsi pendapatnya. “Kami amat berbangga dengan kerjasama ini. Selepas 44 tahun berada dalam industri pendidikan tinggi, SEGi sentiasa berada di barisan hadapan dalam pengalaman pembelajaran yang inovatif, dan kami sangat teruja bahawa jenama nasional MAMEE kini bekerjasama daripada kami.”

Cik Stella dan Pengarah Kewangan dan Pentadbiran Kumpulan MAMEE, Encik Pang Hee Zhong, mewakili organisasi masing-masing dalam menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU), disaksikan oleh Pengurus Kanan Perkhidmatan Pelajar dan Korporat Kumpulan Kolej SEGi Encik Edward Low dan Pengurus Pemasaran MAMEE Encik Darren Lee Yee Thing.

SEGi sentiasa bekerjasama dengan pemain industri utama untuk membawa yang terbaik daripada industri ke dalam bilik darjah. Beberapa nama besar lain yang telah bekerjasama dengan SEGi baru-baru ini ialah Malaysia Airlines, SONY, realme, TT Racing dan U Mobile.

Spread the love