PENJANA Program HRDF komited sediakan sokongan sosial di SEGi College Kuala Lumpur

PENJANA HRDF adalah inisiatif program latihan untuk menjana peluang pekerjaan dan latihan pada era COVID-19 di Malaysia. Inisiatif kerajaan, melalui PENJANA, menekankan latihan dari segi penguasaan dan peningkatan kemahiran rakyat Malaysia untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan atau individu yang menganggur. 

Usaha ini dilaksanakan melalui kerjasama dengan pelbagai kementerian dan agensi. HRDF, melalui rakan-rakan yang berkelayakan, bertujuan untuk menyampaikan inisiatif sebagai sebahagian daripada rancangan pemulihan ekonomi COVID-19 jangka pendek hingga sederhana, khususnya yang berkaitan dengan latihan penempatan pekerjaan, keusahawanan, bekerja sendiri dan revolusi industri yang didorong oleh industri 4.0. SEGi College Kuala Lumpur sebagai penyedia latihan HRDF, dibenarkan mengemukakan cadangan di bawah inisiatif PENJANA HRDF untuk menyediakan pekerjaan, latihan kemahiran dan peluang pekerjaan. 

Kerjasama Latihan School of Hospitality, Tourism, and Culinary Arts of SEGi College Kuala Lumpur, bekerjasama dengan beberapa penyedia latihan tempatan, telah menggerakkan usaha mereka dalam memperkasakan kumpulan B40 yang semakin terjejas akibat ekonomi negara pada masa ini . Program yang dirancang akan melengkapkan individu daripada kategori B40 dengan kemahiran dan pengetahuan khusus untuk meningkatkan kemahiran dan memperoleh kemahiran keusahawanan sekaligus meningkatkan pendapatan di pelbagai industri. 

Diketuai oleh Mr Anand Raj, SEGi College Kuala Lumpur telah berjaya menganjurkan tiga program latihan di bawah inisiatif ini dengan kerjasama rakan-rakannya. Program-program ini melibatkan kepakaran dalaman dan luaran dalam bidang perhotelan, keusahawanan, dan pemasaran digital. Para peserta didedahkan dengan pengetahuan yang kebanyakannya baru bagi mereka. Beberapa peserta mencuba perkara yang tidak pernah mereka fikirkan, seperti membuat laman web perniagaan mereka sendiri dan mengembangkan perniagaan dari rumah. 

Etika Pengurusan Hospitaliti Untuk Revolusi Industri 4.0: Dalam Perspektif Korporat. 

SCKL, bekerjasama dengan Skills Gauge Training Center, menganjurkan program PENJANA HRDF dari 8 hingga 25 September 2020 bertajuk ‘Etika Pengurusan Hospitaliti Untuk Revolusi Industri 4.0: Dalam Perspektif Korporatt’. Program ini dihadiri oleh 75 orang peserta dan dijalankan dalam tiga kumpulan selama tiga minggu. Latihan ini dihadiri oleh peserta dari pelbagai latar belakang seperti pelajar, kakitangan, dan pekerja industri yang terlibat. Sebagai tambahan, para peserta didedahkan dengan modul seperti Hospitality 4.0, Technolog Indulgence, Digital Transformation, Hospitality and French Culture, dan Go Beyond Yourself sepanjang program ini. 

Melangkaui Diri Anda 

SEGi College Kuala Lumpur, bekerjasama dengan Pusat Latihan Success Edge, meneruskan sokongan masyarakat dengan mengadakan program latihan berjudul “Go Beyond Yourself”. Diadakan dari 30 November hingga 4 Disember 2020, program ini bertujuan untuk membantu kumpulan B40 mengenali potensi dalaman mereka. Lima puluh peserta yang mengikuti program 5 hari ini diberikan pengetahuan yang berkaitan dengan kemahiran komunikasi, kemahiran teknologi maklumat, dan etika sosial dan makan. 

Pengaruh Media Sosial 

SEGi College Kuala Lumpur, bekerjasama dengan Solve Skills Training Center, meneruskan program PENJANA HRDF ketiga bertajuk “Branding Yourself as A Social Media Influencer.” Program ini berlangsung dari 14 hingga 18 Disember 2020 dan dihadiri oleh 50 orang peserta dari pelbagai latar belakang. Sebilangan besar dari mereka mengakui bahawa mereka terjejas secara ekonomi. Sebilangan daripada mereka pernah berada di sektor pelancongan, hiburan dan sekarang memperjuangkan kemahiran dan peluang baru. Peserta didedahkan dengan pengetahuan yang berkaitan dengan kemahiran komunikasi, teknopreneurship, pengembangan laman web perniagaan, dan pemasaran digital melalui program ini. 

Pencapaian 

Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah bekerja keras untuk menjayakan program inisiatif PENJANA HRDF oleh SKK yang dikendalikan oleh Encik Anand Raj. Terima kasih diucapkan kepada pasukan teknikal, pemasaran, tenaga pengajar, dan semua staf sokongan. Usaha yang dilakukan telah mendapat pengiktirafan dari semua pihak yang memanfaatkannya. Berikut adalah beberapa testimoni dari para peserta: 

“Ini adalah satu-satunya program yang menarik untuk saya menimba ilmu. Tahniah diucapkan kepada semua pensyarah yang terlibat, dan saya amat gembira kerana saya berpeluang untuk mengenali rakan-rakan yang sangat baik sepanjang program ini. ”–Vishanthan 

“Terima kasih, Tuan Anand, atas kesempatan yang luar biasa ini, dan terima kasih, semua! Ia adalah pertemuan hebat. saya berharap agar dapat meneruskan rangkaian ini! ”–Subha 

“ Kepada Encik Anand “Terima kasih!” kerana menjayakan acara yang bermanfaat dan menyeronokkan ini! Anda mendorong untuk membawa yang terbaik dalam diri kami. ” –Suren 

“Terima kasih diucapkan kepada pihak SEGi. Anda masih menerima saya untuk menghadiri kelas pada hari ke-2 dan seterusnya walaupun saya ketinggalan kelas pada hari pertama. Terima kasih sekali lagi dan semoga berjaya untuk program masa depan anda. ” –Prathaban 

Spread the love