Menimba pengalaman yang berharga tentang operasi hospital

Dalam usaha untuk menyediakan pengalaman pendidikan yang holistik bagi pelajar-pelajar farmasi ,Universiti SEGi baru-baru ini menganjurkan lawatan ke Pusat Farmasi di Hospital Selayang. Lawatan yang menarik ini membolehkan pelajar-pelajar memperoleh pengalaman tentang operasi Pusat Sumber Maklumat Farmasi (PRIC) di hospital tersebut.

Semasa lawatan tersebut, pelajar-pelajar diberi peluang untuk menerokai dunia yang kompleks mengenai perkhidmatan aseptik yang disediakan oleh hospital. Mereka memperoleh pengetahuan berharga mengenai penyediaan pemakanan parenteral dan penyusunan semula ubat sitotoksik dengan penuh berhati-hati. Mengamati proses-proses penting ini secara langsung meningkatkan pemahaman mereka tentang peranan ahli farmasi dalam memastikan keselamatan pesakit.

Salah satu tambahan dari lawatan ini adalah peluang bagi pensyarah-pensyarah yang turut serta dapt mengeratkan berhubung semula dengan alumni BPharm yang telah membina kerjaya mereka sebagai ahli farmasi di hospital tersebut. Alumni-alumni yang berdedikasi ini kini bekerja di pelbagai unit klinikal dalam jabatan farmasi, di mana mereka mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh semasa pengajian sarjana muda di Universiti SEGi.

Pengalaman yang mendalam ini memotivasi pelajar untuk mengejar kerjaya dalam bidang penjagaan kesihatan, dilengkapi dengan kemahiran yang diperlukan untuk memberi impak positif kepada penjagaan pesakit.

Perkongsian antara Universiti SEGi dan Hospital Selayang terus menghasilkan ahli farmasi yang berwawasan dan bersedia untuk cemerlang dalam amalan dunia nyata. Dengan menganjurkan lawatan pendidikan ini, Universiti SEGi memastikan para pelajarnya dilengkapi dengan baik untuk mengisi kesenjangan antara teori dan praktikal, dengan akhirnya meningkatkan kualiti perkhidmatan penjagaan kesihatan.