Membina generasi kejuruteraan yang akan datang

Kejuruteraan tanpa keraguan memainkan peranan penting dalam membina dunia kita pada hari ini. Daripada pencakar langit yang menyentuh awan hingga jambatan yang rumit melintasi sungai, daripada pesawat yang meluncur tinggi hingga kereta yang laju, jurutera bertanggungjawab merancang, mencipta dan mengekalkan keajaiban kejuruteraan ini. 

Apabila teknologi semakin maju dan cabaran baru yang mengubah hidup muncul, permintaan untuk jurutera terus meningkat, menjadikannya salah satu profesion yang paling dicari di seluruh dunia. Memilih institusi pendidikan tinggi yang tepat yang menawarkan pendidikan dan latihan terbaik adalah penting apabila mengejar kerjaya dalam bidang kejuruteraan. SEGi adalah salah satu institusi yang menawarkan pengalaman yang tiada tolok bandingnya untuk bakal jurutera. 

Salah satu kekuatan terbesar Fakulti Kejuruteraan, Alam Bina & Teknologi Maklumat (FoEBEIT) adalah fakulti ini yang terdiri daripada lebih daripada 60% pemegang Doktor Falsafah (PhD) dengan gelaran kejuruteraan profesional. 

Menurut Dekan FoEBEIT Ir. Assoc Prof Dr Tan Yong Chai, kakitangan fakulti bukan sahaja pengajar tetapi juga penyelidik dan perunding aktif yang membawa pengalaman dunia nyata mereka ke dalam kelas. 

Selain itu, ramai ahli fakulti terlibat dalam Majlis Akreditasi Kejuruteraan (ACE), yang menilai program kejuruteraan yang ditawarkan di institusi pendidikan tinggi di Malaysia. 

Amalan SEGi untuk membawa “industri ke dalam bilik darjah” juga membezakan institusi ini dari institusi lain. Berbeza dengan hanya mempelajari dari buku teks dan tempoh praktikal, pelajar SEGi dapat bekerja bersama pakar industri yang membawa projek industri dunia nyata ke dalam makmal yang dilengkapi dengan baik yang tersedia di universiti. 

Kurikulum di SEGi direka untuk memenuhi tuntutan Revolusi Industri Keempat (IR 4.0), serta Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dengan penekanan pada kejuruteraan hijau, kejuruteraan nilai, dan kejuruteraan mampan. 

“Dengan menyelaraskan kurikulum program kami dengan tren yang muncul, SEGi memastikan bahawa graduan kami adalah ‘future-proof’ dan merupakan tambahan yang sangat baik kepada pasukan kerja di Malaysia dan di luar negara,” kata Tan. 

SEGi menawarkan empat program Kejuruteraan: Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Elektrik & Elektronik dan Kejuruteraan Kimia. 

Spread the love