Lindungi pantai kita bersama Petronas dan Angsana Teluk Bahang

Kita tinggal dalam ekologi yang rapuh yang memerlukan penjagaan dan perhatian berterusan daripada kita. Sayangnya, beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan degradasi alam sekitar yang luar biasa akibat aktiviti manusia, terutamanya di kawasan pesisiran pantai. Pantai-pantai, yang dahulu menjadi tempat perlindungan yang bersih dan tenang, kini terancam oleh pencemaran dan sampah, yang juga mengurangkan keindahan semulajadi yang dahulu menarik orang dari dekat dan jauh. Acara Pembersihan Pantai telah menjadi satu pergerakan yang berkesan sebagai tindak balas terhadap senario yang mengkhawatirkan ini.

Matlamat utama kempen pembersihan pantai ini adalah untuk menangani masalah pencemaran dan sampah di pantai-pantai kita. Di bawah kepimpinan kelab HOST, yang dipimpin oleh Encik Muhamad Irfan bin Bustaipo dan penglibatan komuniti yang dipimpin oleh Puan Aidatul Anis. SEGi College Pulau Pinang percaya bahawa aktiviti pembersihan pantai ini sejajar sepenuhnya dengan visi utama Angsana Teluk Bahang iaitu kelestarian dan tanggungjawab sosial. Oleh itu, Program Hospitaliti dan Pelancongan tertarik dengan motto Angsana Teluk Bahang iaitu “Menyayangi Alam Sekitar, Memperkasakan Masyarakat”, dan mereka sangat bersemangat untuk bekerjasama dengan Angsana Teluk Bahang untuk menjana semula alam sekitar, masyarakat, dan budaya melalui acara ini.

Pada masa yang sama,  Kolej SEGi Pulau Pinang juga telah dijemput untuk bekerjasama dengan Petronas Chemical Group yang dipimpin oleh Puan Aime Aqelah, Eksekutif Strategi dan Perancangan. Program pembersihan pantai ini boleh menjadi salah satu platform untuk menghubungkan titik bagi minat Petronas Chemical Group dalam mencipta penyelesaian yang lebih baik yang memberi manfaat kepada manusia dan planet. Setiap program ini dapat membantu Petronas untuk menjadi satu langkah lebih dekat kepada matlamat mencapai sifar emisi karbon bersih menjelang tahun 2050 dan mencipta masa depan yang lebih lestari untuk semua.

Pada akhir acara tersebut, sebanyak 80kg sampah telah dikumpulkan di sepanjang Pantai Angsana Teluk Bahang dengan bantuan 20 pelajar, 20 pegawai Petronas, dan 20 staf Angsana Teluk Bahang. Secara keseluruhan, perjalanan ini menjadi program yang memberi wawasan kepada semua pelajar tentang matlamat pembangunan lestari ke-14 mereka iaitu “Kehidupan di Bawah Air”.

Spread the love