Pengerusi Bukan Eksekutif Bebas

TAN SRI DATO’ SERI MEGAT NAJMUDDIN BIN DATO’ SERI DR. HAJI MEGAT KHAS

TAN SRI DATO’ SERI MEGAT NAJMUDDIN BIN DATO’ SERI DR. HAJI MEGAT KHAS

Pengerusi Bukan Eksekutif Bebas

Tan Sri Megat Najmuddin dilantik sebagai anggota Lembaga Pengarah pada 2 Februari 2001 dan memegang jawatan sebagai Pengerusi pada 27 Ogos 2008.

Tan Sri Megat Najmuddin, adalah seorang peguam yang memperoleh Ijazah Kepujian dalam bidang Undang-Undang dari Universiti Singapura pada tahun 1970. Beliau memulakan kerjaya pada tahun 1970 dengan First National City Bank (kini dikenali sebagai Citibank) selama 2 tahun dan melangkah masuk bidang undang-undang dengan pimpinan firma guaman di Kuala Lumpur selama dua tahun, selepas itu beliau memulakan firma guamannya sendiri yang semakin berkembang maju.

Pada tahun 1986, beliau menamatkan kerjaya dalam bidang undang-undang dan meneruskan kerjaya dalam bidang politik, akhirnya beliau dilantik menjadi Ketua UMNO Petaling Jaya. Beliau kemudian berkhidmat sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Kelana Jaya di Selangor selama dua penggal (1986-1995) dan sebagai ahli majlis perbandaran selama dua dekad. Tan Sri Megat Najmuddin aktif dalam Organisasi Bukan Kerajaan (NGO). Beliau dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa Eksekutif Persekutuan Syarikat Tersenarai Awam Berhad (FPLC) pada bulan Ogos 1994 dan terpilih sebagai Presiden pada bulan Oktober 1997. Beliau mewakili organisasi ini ke Jawatankuasa Kewangan Peringkat Tinggi Kementerian Kewangan sehingga tahun 2000. Beliau adalah Presiden Kelab Golf Negara Subang dan Malay Boys Old Boys ‘Association (MCOBA). Beliau juga merupakan Presiden Institut Tadbir Urus Korporat Malaysia (MICG) dari tahun 1998 hingga 2015 dan kini menjadi Penaung Kehormat MICG. Beliau adalah anggota Lembaga Penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Presiden Persatuan Darul Ridzuan semasa di Wilayah Persekutuan dan Selangor (sebuah organisasi kebajikan). Selain itu, beliau juga merupakan Penasihat Golf Amal Tan Sri Muhyiddin (TSMCG) dan juga pemegang amanah Yayasan MyKasih (Amal) dan Yayasan Vijayaratnam.

Kini, Tan Sri Megat Najmuddin adalah Pengerusi Asian Pac Holdings Berhad dan Sime Darby Plantation Berhad. Beliau juga merupakan Pengarah sejumlah syarikat swasta termasuk QNET (M) Sdn Bhd dan beberapa syarikat milik keluarganya.

Beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif PETRONAS dari April 2010 hingga April 2017. Beliau juga merupakan Pengerusi MajuPerak Holdings Berhad, Omesti Berhad dan Tradewinds Corporation Berhad sejak memegang jawatan sebagai Pengarah ICT Zone Ventures Bhd.

Di SEG International Bhd, Tan Sri Megat Najmuddin juga berperanan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan.