Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

DATO’ GOH LENG CHUA

DATO’ GOH LENG CHUA

Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Dato’ Goh dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah pada 20 April 2010.

Dato Goh adalah ahli Jawatankuasa Audit dan Jawatankuasa Pencalonan Syarikat. Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari Victoria University of Wellington, New Zealand pada tahun 1975. Pada tahun 1977, beliau memperoleh Sarjana Undang-Undang. Beliau juga memiliki Diploma Pengurusan Alam Sekitar dari University of Auckland, New Zealand yang mengkhususkan diri dalam undang-undang dan dasar alam sekitar, dasar pengurusan sumber, dan strategi dan pengurusan sisa.

Dato Goh memulakan kerjaya profesionalnya sebagai Pengamal Undang-Undang pada tahun 1976 dan menjadi Ahli Majlis KMC / MBKS pada tahun 1981. Beliau adalah Penasihat Perniagaan di GLC Capital Sdn Bhd dan Agritech (Sarawak) Sdn Bhd, sebuah syarikat penyelidikan dan pembangunan dalam penerapan pengeluaran benih padi hibrid di Sarawak. Beliau juga menjadi Anggota Lembaga Majlis Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC) mulai 2019. Dato Goh adalah Pemegang Amanah dalam Lembaga Pemegang Amanah Institut Keusahawanan Negara (INSKEN). Beliau tidak memegang jawatan pengarah lain di syarikat awam.

Beliau memiliki pengalaman luas dalam berbagai bidang praktik termasuk perancangan harta tanah, pembiayaan berdasarkan aset, undang-undang komersial, sumber daya dan utiliti semula jadi dan pembangunan / pengurusan projek perumahan.