Kumpulan perbincangan secara atas talian dalam menyokong satu sama lain

Pandemik COVID-19 telah memberi tekanan dan menimbulkan emosi negatif. Oleh itu, Perkhidmatan Kaunseling Hal Ehwal Pelajar telah mengatur kumpulan perbincangan rakan sebaya untuk membolehkan pelajar terlibat dan berkongsi pengalaman masing-masing. Perbincangan rakan sebaya ini dilakukan melalui  aplikasi ZOOM dan difasilitasi oleh Kaunselor Berdaftar Universiti SEGi.

Kumpulan perbincangan rakan sebaya telah diadakan pada 25 Jun 2021 dengan tajuk “It’s Okay Not to Be Okay- Beating the Lockdown Blues”. Para peserta berkongsi pengalaman mereka semasa lockdown pertama pada tahun 2020 hingga lockdown baru-baru ini dan langkah untuk mengatasi lockdown blues. Ini adalah perkongsian yang membuka mata kepada semua oleh kerana mereka telah berkongsi beberapa langkah rawatan diri yang unik dan menarik dan boleh diaplikasikan kepada orang lain.

Pandemik COVID-19 telah menyebabkan banyak daripada kita menghadapi cabaran yang boleh menimbulkan tekanan dan menimbulkan emosi yang kuat dan negatif. Oleh itu, Perkhidmatan Kaunseling Hal Ehwal Pelajar telah mengatur kumpulan perbincangan rakan sebaya untuk membolehkan pelajar terlibat dengan belajar dan merenungkan pengalaman masing-masing. Perbincangan rakan sebaya ini dilakukan hampir melalui Mesyuarat ZOOM dan difasilitasi oleh Kaunselor Berdaftar Universiti SEGi.

Beberapa komen dari peserta:
“Saya telah mengetahui bahawa ramai dari kalangan kita yang mengalami pelbagai jenis kesulitan semasa lockdown.
“Dari apa yang saya pelajari dari perbincangan kumpulan ini, saya menyedari bahawa saya bukan satu-satunya individu yang menghadapi masalah ini.”
“Semua orang berkongsi pengalaman mereka mengenai lockdown, dan itu memberi saya idea bagaimana untuk mengatasi masalah yang saya alami.”

Apa itu cinta? Ia merupakan salah satu keperluan emosi terpenting dalam diri setiap individu, iaitu merasa diri disayangi oleh orang penting dalam hidup kita.

Pada 16 Julai 2021, Kaunselor Berdaftar, Cik Hana (Khidmat Kaunseling Hal Ehwal Pelajar) memberi kemudahan kepada kumpulan perbincangan rakan sebaya dengan “7 Jenis Cinta Menurut Ahli Psikologi”. Ini adalah perbincangan yang menarik dan bermanfaat kerana para peserta tertarik untuk mengetahui tentang jenis-jenis cinta. Para peserta turut mengambil bahagian dalam perkongsian pengalaman peribadi mereka.

Ini merupakan perbincangan kumpulan yang amat bermanfaat kepada semua peserta, dan tahniah kepada semua!

“Sharing will enrich everyone with more knowledge.” Ana Monnar

Spread the love