Kolej SEGi KL & University of Hertfordshire Berkolaborasi Untuk Lahirkan Ramai Pakar Keselamatan Siber & AI

Pensyarah Utama dari University of Hertfordshire, United Kingdom, Dr Catherine Menon, telah melawat Kolej SEGi Kuala Lumpur pada 6 Mac 2023 lalu untuk memperkenalkan dua program baharu bagi Sekolah Pengkomputeran dan Teknologi Maklumat (SOCIT). 

Program yang diperkenalkan ialah Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam Sains Komputer (Keselamatan Siber dan Rangkaian) dan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam Sains Komputer (Keselamatan Siber dan Rangkaian) (Kecerdasan Buatan). Kolaborasi ini berlaku pada waktu yang tepat memandangkan permintaan untuk pakar keselamatan siber dan kecerdasan buatan semakin meningkat. 

Menurut MarketsandMarkets, pasaran keselamatan siber global dijangka meningkat pada kadar pertumbuhan tahunan gabungan sebanyak 10.2% dari US$152.7 bilion pada tahun 2018 kepada US$248.3 bilion menjelang tahun 2023. Dalam satu laporan lain, Allied Market Research berkongsi bahawa pasaran kecerdasan buatan dijangka meningkat dari US$27.23 bilion pada tahun 2019 kepada US$266.92 bilion menjelang tahun 2027, pada kadar CAGR sebanyak 33.2% sepanjang tempoh ramalan. 

Dengan program baru ini, Kolej SEGi Kuala Lumpur dapat memenuhi keperluan industri dengan lebih baik. Hubungan Kolej SEGi dengan University of Hertfordshire mengukuhkan komitmen kolej untuk menawarkan program-program yang relevan dengan industri dan pengajaran praktikal kepada pelajar. 

 

   

Spread the love