Kali ke-2 disenaraikan sebagai 2% Saintis Terbalik Dunia oleh Universiti Stanford

Dr Rebecca Wong Shin Yee, Profesor Fisiologi dan Ketua Sains Praklinikal di Fakulti Perubatan Universiti SEGi, telah dinobatkan sebagai antara 2% Saintis Terbaik Dunia oleh Universiti Stanford dalam senarai yang diterbitkan pada Oktober 2021 lalu.

Ini adalah tahun kedua berturut-turut Prof Dr Wong berjaya merangkul anugerah berprestij ini, iaitu mewakili 2% teratas saintis yang terkenal di dunia dalam pelbagai disiplin. (Sumber: https://doi.org/10.17632/btchxktzyw.3)

Senarai 2% Saintis Teratas Dunia direka oleh penyelidik dari Universiti Stanford. Ia memilih lebih 100,000 saintis terkemuka di seluruh dunia berdasarkan piawaian dalam petikan, indeks H, pengarang bersama dan penunjuk komposit. Pangkalan data ini terdiri daripada saintis merentasi 22 bidang saintifik utama dan 176 sub-bidang dari 149 negara.

Data Scopus digunakan untuk analisis petikan dan penunjuk komposit. Scopus ialah pangkalan data pelbagai disiplin yang besar dengan petikan dan abstrak daripada kesusasteraan jurnal rakan sebaya, jurnal perdagangan, buku, rekod paten dan penerbitan persidangan.

Pengiktirafan Prof Dr Wong meletakkan Universiti SEGi pada peta global kecemerlangan dalam penyelidikan perubatan dan membawa kebanggaan besar kepada universiti.

Profesor Hew Moi Lan, Pengarah Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SEG International Berhad mengucapkan tahniah kepada Prof Dr Rebecca Wong bagi pihak Universiti SEGi.

“SEGi berbesar hati kerana mempunyai salah seorang ahli akademik yang diiktiraf sebagai 2% Saintis Terbaik Dunia oleh Universiti Stanford selama dua tahun berturut-turut. Ini akan menggalakkan fakulti kami untuk meneruskan dan mengukuhkan usaha penyelidikan mereka untuk mencontohi pencapaian Prof Dr Wong,” katanya.

Prof Dr Wong ialah seorang pengamal perubatan yang terlatih dan berdaftar. Minat beliau terhadap leukemia, sel stem dan penyelidikan pendidikan perubatan telah menghasilkan lebih daripada 40 penerbitan dalam jurnal antarabangsa berimpak tinggi. Karya beliau telah dipetik lebih daripada 2,700 kali oleh penyelidik di seluruh dunia dan beliau juga telah menerbitkan lima buku akademik dalam bidang fisiologi.

Prof Dr Wong berasa amat berbesar hati untuk disenaraikan sebagai salah seorang daripada 2% Saintis Terbaik Dunia oleh Universiti Stanford untuk kali kedua. “Saya melihat ini sebagai daya motivasi untuk terus menjalankan penyelidikan berkualiti dan menerbitkan karya saya dalam jurnal yang bagus,” katanya.

Sumbangan Prof Dr Wong kepada akademik tidak terhad kepada penyelidikan dan penerbitan beliau sendiri. Dia sering dijemput untuk menjadi pengulas rakan sebaya oleh pelbagai jurnal antarabangsa berimpak tinggi. Antara jurnal tersebut ialah PLoS ONE, Biokimia dan Fungsi Sel, Journal of International Nanomedicine, Journal of Cell Science and Therapy, Journal of Stem Cell Research and Therapy, Cell Proliferation, Journal of Diabetes Research, Journal of Stem Cell Research and Therapy, Biomed Research Antarabangsa, Makanan dan Fungsi, Arkib Penyelidikan Perubatan, Bioperubatan dan Farmakoterapi, Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti, serta Jurnal Penyelidikan Perubatan Antarabangsa.

Baru-baru ini, Prof Dr Wong turut dijemput menjadi hakim dan penceramah pleno untuk simposium penyelidikan di negara ini.

Sepanjang kerjayanya, Prof Dr Wong telah menerima pelbagai anugerah, seperti Anugerah Pendidik Muda Paling Impak Malaysia pada 2019 dan Anugerah Sepuluh Cemerlang Young Malaysians 2018 oleh Junior Chamber International.

Pengiktirafan beliau yang lain termasuk Anugerah Saintis/Pelajar Muda Cemerlang 2011 di Asian Congress of Biotechnology 2011, Shanghai, China, serta hadiah utama untuk Anugerah Penyelidik Muda di Persidangan Diabetes Asia 2010 oleh National Diabetes Institute Malaysia. Beliau juga merupakan penerima Geran Penyelidikan Sains dan Teknologi yang berprestij oleh Yayasan Sains Malaysia Toray pada 2009.

Spread the love